Via ISTER.
Conectarea rutelor romane istorice din regiunea Dunării

via ister hero banner

Client: Primăria Alba Iulia

An: 2022

Servicii: Strategie de branding, Creare de logo, Manual de brand

Primăria Alba Iulia este una dintre autoritățile administrației locale cele mai de succes din punctul de vedere al atragerii fondurilor europene, devenind un model de bune practici pentru multe alte primării, consilii județene, asociații și grupuri de acțiune locală.

Se estimează că până în 2030 Primăria va atrage fonduri europene în valoare de peste 300 de milioane de Euro.

Despre proiect

Proiectul, cofinanțat din fonduri europene prin programul INTERREG Dunărea, cu un buget de peste 2 milioane de Euro, și-a propus conectarea rutelor romane istorice din regiunea Dunării.

La proiect și-au adus contribuția 16 parteneri regionali din 8 țări riverane Dunării, având ca scop final crearea unui coridor eco-cultural care să conecteze România cu țările de pe traseul Dunării, ajungând până în Germania.

Via Ister route

Provocarea

Chiar dacă, de cele mai multe ori, ezităm să ne declarăm preferințele în ce privește proiectele în care ne implicăm, nu vom ezita niciodată să spunem că cele culturale sunt preferatele noastre. Iar în acest caz, componenta culturală s-a împletit armonios cu cea istorică, ceea ce ne-a făcut munca și mai plăcută.

Proiectul, care s-a întins pe perioada a 6 luni, a presupus o fază inițială de cercetare-documentare, în urma căreia am elaborat conceptele reprezentative.

Logo-ul și sloganul pe care le-am ales simbolizează perfect componentele rutelor romane, element transnațional contiguu care trece granițele celor 9 state participante la proiect și oferă o scară relevantă pentru schimb și dezvoltare comună.

Traseul urmează a fi marcat cu borne pe care se va aplica logo-ul acestuia și distanța până la obiective.

poster bus stop

Livrabile

Au existat două categorii de livrabile conform caietului de sarcini, una cuprinzând logoul reprezentativ, sloganul/motto-ul care susține mesajul proiectului și manualul de brand, cealaltă reprezentată de strategia comună de branding a traseului eco-cultural roman la nivelul Regiunii Dunării.

Logo memorabil și sugestiv

Dorința clientului a fost crearea unui logo complex, care să încorporeze cele mai cunoscute simboluri care au legătură cu Dunărea, natura și patrimoniul Imperiului Roman: arhitectura romană – podul, arcadele, drumul, tipografia și să reflecte cele mai distinctive valori ale brandului: diversitate, o istorie fascinantă, o cultură bogată, natura, conexiune, continuitate.

via ister logo orizontal
via ister logo

Istoria și cultura sunt reflectate în forma de arcadă, aleasă pentru partea superioară a logo-ului, în timp ce pentru partea inferioară am optat pentru forma dreaptă a picioarelor de pod construite în timpul Imperiului Roman.

De asemenea, tot în partea superioară am folosit simbolul soarelui, al cărui itinerariu pe parcursul zilei pe axa E-V oglindește drumul Dunării de la izvoare la vărsarea în Marea Neagră pe aceeași axă geografică.

Natura a fost simbolizată prin elemente de relief specifice regiunii, majoritar înalte, de deal și de munte, colorate în nuanțe de verde, ceea ce duce cu gândul și la călătoriile în aer liber pe traseele marcate pentru biciclete si drumeții de-a lungul rutei.

Partea centrală a logo-ului este ocupată de Dunăre, cu valurile ei simbolizând conexiunea dintre cele 8 țări din regiune și continuitatea naturală a coridorului.

În fine, în partea inferioară am revenit la reprezentarea simbolică a moștenirii istorice a Imperiului Roman, cu drumurile lui din piatră, construite cu o tehnică ce le-a asigurat durabilitatea până in zilele noastre.

Slogan

Conceptul de branding a inclus și crearea sloganului rutei, pornind de la obiectivul proiectului. De asemenea, numele rutei a fost stabilit pornind de la numele Dunării în greaca veche – Via Ister. Au fost propuse câteva variante de slogan, din care a fost aleasă prima, care reflectă cel mai bine mesajul urmărit.

Sloganul păstrează fontul inspirat din inscripțiile romane, pentru a menține o identitate vizuală unitară.

follow the romans
alte variante slogan

Manualul de brand

A fost elaborat manualul de brand, care este un document ce explică modul în care o marcă ar trebui să fie prezentată în public și cum ar trebui să intre oamenii în contact cu ea. El se folosește nu numai de cei care lucrează în cadrul proiectului, ci și, mai important, de cei care folosesc marca în exterior. Manualul conține explicații detaliate privind: misiunea și valorile, logo-ul, schema de culoare sau tonul vocii prin care este exprimat mesajul.

Strategia comună de branding

Setul de materiale care fac parte din strategia comună de branding au fost prezentate clientului în cadrul unor workshop-uri, în mai multe etape intermediare ale proiectului:

Ister mockup

Campanii de promovare turistică

A fost creat un set de campanii de promovare turistică, atât digital cât și fizic, în toate țările traversate de rută și un set de acțiuni de comunicare de brand și de promovare pentru următorii 5 ani (inclusiv evenimente, festivaluri etc.), care să consolideze promovarea patrimoniului material și imaterial roman.

Strategia a fost prezentată în cadrul unei discuții interactive cu toți partenerii proiectului, în urma căreia s-a creat documentul PDF, ce conține ca anexă Manualul de brand.

Am fost încântați de experiența colaborării cu o echipă ce a cuprins specialiști din toate țările riverane Dunării, iar rezultatul a fost spectaculos.
Alba Iulia

În luna ianuarie 2022 am început să colaborez cu Online Hub, o echipă profesionistă cu care am dezvoltat conceptul unui nou brand pentru o rută turistică, care urma să fie creată în cadrul proiectului ConnectIng hiSTorical Danube rEgions Roman routes (acronimul ISTER), finanțat prin Programul Transnațional Dunărea-Interreg, în cadrul căruia Municipiul Alba Iulia a avut calitatea de partener. Decizia de a lucra cu Online Hub a rezultat în urma derulării procedurii de achiziție publică de servicii de branding: elaborare strategie de branding și logo pentru Ruta etno-culturală romană a Dunării, în cadrul proiectului.
De la începutul colaborării am avut parte de o comunicare eficientă și de multă deschidere din partea acestora. Profesionalismul echipei a rezultat din spiritul lor creativ si dinamic, modalitatea și etapele de lucru, abordarea și crearea strategiei de branding care să rezoneze cu scopul proiectului ISTER, materialele prezentate în procesul de dezvoltare a noului brand, expertiza și implicarea acestora de care au dat dovadă pe tot parcursul colaborării.
Cuvintele care descriu foarte bine echipa Online Hub sunt: experiență, adaptabilitate (fără să își compromită calitatea, chiar și atunci când cerințele sunt exigente), spirit creativ, punctualitate. Mulțumesc, pe această cale, echipei Online Hub, deoarece rezultatele au fost pe măsura așteptărilor! Recomand cu încredere serviciile Online Hub! (Gabriela PODARU, consilier Primăria municipiului Alba Iulia)

Beesy growing
your digital buzz

Suntem și aici